Οι φακοί επαφής αποτελούν ιατρικά βοηθήματα που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση της όρασης, για θεραπευτικούς ή αισθητικούς σκοπούς. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν είναι πολλά, αρκεί να τους χρησιμοποιούμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή αλλά και του εφαρμοστή μας. Παρακάτω θα απαντήσουμε σε βασικά ερωτήματα σε σχέση με τη χρήση και την αντικατάσταση τους.
Πόσο καιρό μπορώ να φορέσω τους φακούς επαφής μου;
Όλοι, κάποια στιγμή, έχουμε φορέσει τους φακούς επαφής μας λίγο περισσότερο από όσο πρέπει. Μπορεί αυτό να συμβεί για λόγους οικονομίας, ή ακόμη και να ξεχάσουμε να αντικαταστήσουμε τους φακούς μας έγκαιρα. Πολλοί επίσης πιστεύουν, ότι εάν έχουν μηνιαίους φακούς και τους φοράνε μόνο μερικές φορές το μήνα, μπορούν να παρατείνουν τη χρήση τους από μερικές ημέρες έως και..μήνες! Όμως, δυστυχώς οι φακοί επαφής δεν ενδείκνυνται για αυτή τη χρήση. Η χρήση των φακών περισσότερο από το συνιστώμενο μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, θολή όραση και, σε χειρότερες περιπτώσεις, σε μόλυνση ή και ακόμη πιο σοβαρούς κινδύνους για την όραση. Ας ρίξουμε μια ματιά στο γιατί αυτό πρέπει να μη συμβαίνει και ποιοι είναι οι κίνδυνοι.
Τι συμβαίνει με τους φακούς αν τους φορέσω περισσότερο;
Όλοι οι μαλακοί φακοί επαφής δεν σχεδιάζονται για να ξεπεράσουν την καθορισμένη περίοδο χρήσης τους. Οι ημερήσιοι φακοί είναι λείοι και συγκριτικά λεπτότεροι, με μια λιγότερο σύνθετη εφαρμογή, έτσι ώστε η δομή τους να είναι λιγότερο ανθεκτική. Οι φακοί διάρκειας δύο εβδομάδων είναι ελαφρώς παχύτεροι και οι μηνιαίοι φακοί είναι συνήθως οι παχύτεροι, γι ‘αυτό και “αντέχουν” για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αλλά μην τους αφήσετε να σας πείσουν ότι είναι αήττητοι.
Όλοι οι μαλακοί φακοί επαφής έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν μια υγιή ποσότητα οξυγόνου να διέρχεται από τον κερατοειδή, αλλά όταν ο φακός υπερβαίνει τη διάρκεια ζωής του, οι ενσωματωμένες διαδρομές που επιτρέπουν στο οξυγόνο να διέρχεται, διασπώνται. Με λίγα λόγια, όταν χρησιμοποιείτε τους φακούς περισσότερο, φθείρονται. Αυτό σημαίνει ότι η προσαρμοστικότητα, η ανθεκτικότητα στους ρίπους και η διαπερατότητα του οξυγόνου διακυβεύονται. Και αυτές είναι οι πιθανές συνέπειες:
- Η κακή τοποθέτηση φακών
Τίποτα δεν συγκρίνεται με την αίσθηση ενός καινούριου, φρέσκου ζεύγους φακών επαφής! Τι αίσθηση δίνουν; Εάν η εφαρμογή σας είναι σωστή, δεν θα πρέπει να νιώθετε τίποτα! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φακοί επαφής νέας τεχνολογίας έχουν σχεδιαστεί για να αισθάνεστε σαν να μην τους φοράτε! Όταν, λοιπόν, οι φακοί χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερο από το συνιστώμενο χρονικό διάστημα, αρχίζουν να παραμορφώνονται. Οι παραμορφωμένοι φακοί, σίγουρα δεν είναι πια βολικοί και μπορούν πολύ γρήγορα να οδηγήσουν σε ερεθισμένα μάτια με ενοχλήσεις ή ακόμη και πόνο.
- Σχίσιμο
Ακόμη και με πολλή προσοχή και άψογο χειρισμό, ένας φακός επαφής μπορεί να σχιστεί. Καθώς περνάνε οι μέρες, οι φακοί σας γίνονται όλο και πιο εύθραυστοι και πιο χαλαροί. Το να σχιστεί ένας φακός στο χέρι σας καθώς τον καθαρίζετε, είναι το μικρότερο πρόβλημα. Εάν όμως ο φακός σας σχιστεί μέσα στα μάτια σας, θα πρέπει να αφαιρεθούν με προσοχή όλα τα κομμάτια του και ίσως χρειαστεί να επισκεφτείτε και τον εφαρμοστή σας για να αποφύγετε περεταίρω επιπλοκές.
- Κακή οξυγόνωση
Είναι πολύ σημαντικό τα μάτια σας να οξυγονώνονται επαρκώς, για να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές από τη χρήση των φακών επαφής. Η διαπερατότητα οξυγόνου που προσφέρει κάθε φακός, μειώνεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου και εάν περάσει ο συνιστώμενος χρόνος χρήσης δεν παραδίδεται πλέον επαρκής ποσότητα οξυγόνου στο φακό. Έτσι, μπορεί ο χρήστης να καταλήξει με κόκκινα μάτια, ερεθισμό, αίσθημα καύσου και πιθανές μακροπρόθεσμες επιπολοκές.
- Έλλειψη καθαριότητας
Όταν ανοίξετε για πρώτη φορά τη συσκευασία των φακών σας, ρύποι και διάφορα μολυσματικά σωματίδια που υπάρχουν στον αέρα αρχίζουν να κολλάνε στην επιφάνειά του. Καθώς δεν υπάρχει διάλυμα που να αφαιρεί το 100% των ρύπων και των μικροβίων, οι φακοί επαφής σας αρχίζουν να λεκιάζονται. Οι βρόμικοι φακοί μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία και σοβαρές μολύνσεις
Ομοίως, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τους φακούς μετά την ημερομηνία λήξης. Οι φακοί που έχουν λήξει δεν πληρούν πλέον τις απαραίτητες προδιαγραφές ποιότητας και είναι σχεδόν πάντα αλοιωμένοι
Συμπερασματικά
Συχνά, πολλοί χρήστες φακών επαφής αγνοούν τη συμβουλή του εφαρμοστή τους να μη χρησιμοποιούν τους φακούς επαφής τους περισσότερο από το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, είτε σκόπιμα είτε λόγω αμέλειας. Οι συνέπειες από τη συνήθεια αυτή μπορεί να μη σας επηρεάσουν άμεσα, όμως είναι πολύ σημαντικό να τη διακόψετε καθώς είναι πολύ πιθανό να προκαλέσετε μακροπρόθεσμη – και ίσως και ανεπανόρθωτη – βλάβη στην όρασή σας.
Τηρείτε πιστά τις οδηγίες του εφαρμοστή σας και φροντίστε την πολύτιμη όρασή σας. Οι φακοί μπορούν να αντικατασταθούν, αλλά όχι και τα μάτια σας.